Klinčeky, víno a cholesterol

3 zaujímavé veci,

ktoré som našiel na nete a mohli by vás zaujímať.  Zdanlivo nemajú nič spoločné, ale keď zapojíte svoju kreativitu určite niečo objavíte.

Schválne – nájdete nejakého spoločného menovateľa?

Klinčeky

Patria medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie koreniny sveta. Pôvodnou domovinou stromu Klinčekovec voňavý (čeľaď myrtovité), ktorý rastie až do výšky 12 – 20 metrov, je indonézske súostrovie Moluky.

Klinčeky boli ako korenie cenené už v staroveku. Nakoľko sa pestovali len na Molukách, boli veľmi drahé.

Snahy Európanov o založenie plantáží sa podarili v 18. storočií, kedy začali Francúzi s produkciou klinčekov vo svojich kolóniách Maurícius a Zanzibar. Dlho mali na predaj klinčekov monopol Holanďania, ktorí ich dopravovali lodnou dopravou z Ambonu do prístavov v Amsterdame a Rotterdame.

Medzi účinné látky klinčekov patria  antioxidanty, antiseptiká, lokálne anestetiká, protizápalové látky, rubefacient (upokojujúca látka) a látky pôsobiace proti nadúvaniu. Hlavnou účinnou časťou drogy je neriedená silica (20 – 50 %), ktorá sa v stomatológii využíva na utlmenie bolesti a ako antiseptikum, obsahujú zdraviu prospešný éterický olej eugenol.

Klinčeky obsahujú dostatočné množstvo minerálnych látok, ako je draslík, mangán (1 lyžica predstavuje dennú dávku), železo, selén a horčík. Obsahuje vitamín A, C, K, B1, B2, B6.

Víno

Bratislave bola prvá mimofrancúzska továreň na svete na výrobu sektu – šampanského po francúzskej Champagne-Ardenne (vyznačuje sa chladnou klímou) podľa originálneho receptu metódou champenoise, tzn.dozrieva sekundárnym kvasením vo fľašiach.

Najvýznamnejšie druhy viniča používané na výrobu šampanského – Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier a je ešte  je povolené použitie doplnkových minoritných odrôd Pinot Gris, Piniot Blanc, Petit Meslier a Arban.

Hovorí sa, že Johann Evangelist Hubert, francúzsky vojak Napoleonovej armády, Bratislavou iba prechádzal a liečil sa tu zo svojich zranení z vojny v Rusku. Zaľúbil sa do nádhernej ošetrovateľky Paulíny, s ktorou sa oženil a rozhodol sa na Slovensku usadiť a nakoľko vzhľadom na svoj pôvod (Fr.) poznal spôsob výrob\y šampanského rozhodol msa založiť v r.1825.

Ale v skutočnosti to bolo nasledovne. Firma Hubert vznikla v roku 1825. Založil ju dvorný obchodník s koloniálnym tovarom a vínom Johann Fischer a doktor medicíny Michael Schönbauer.

Neskôr do firmy vstupuje Johann Evangelist Hubert, ktorý mal skutočne za ženu spomínanú Paulínu, tá sa po smrti manžela postavila na čelo spoločnosti. Pod jej vedením firma zožala mnohé úspechy.

Firma Fischer und Schönbauer sídlila na dnešnej Radlinského ulici na mieste súčasnej Chemicko-technologickej fakulty STU. Už v roku 1848 toto víno získalo zlatú medailu na uhorskej priemyselnej výstave v Budapešti.

Šampanské prospieva Vášmu srdcu  (resveratrol), pamäti a tráveniu.

Aký je rozdiel medzi šampanským a sektom?

  • sekt sa vyrába metódou karbonizácie zrením vo fľaši, alebo kvasia v tankoch a umelo sa karbonizujú CO2, šampanské výlučne druhotným kvasením vo fľaši
  • šampanské pochádza z francúzskeho regiónu Champagne špeciálnou metódou, sekty sú šumivé vína všeobecne

Členenie sektu podľa obsahu cukru

  • brut nature (prírodne surové) – menej ako 3 g.l−1 cukru (bez pridania cukru do šťavy)
  • extra brut (obzvlášť surové) – 0–6 g.l−1 cukru
  • brut (surové) – do 15 g.l−1 cukru
  • extra dry (obzvlášť suché) – 12–20 g.l−1 cukru
  • sec (suché) – 17–35 g.l−1 cukru
  • demi-sec (polosuché) – 33–50 g.l−1 cukru
  • doux (sladké) – viac ako 50 g.l−1 cukru

Na zdravie v 30 jazykoch:

  • Anglicko – Cheers
  • Dánsko – Skål
  • Filipíny – Mabuhay
  • Fínsko – Kippis
  • Francúzsko – Santé
  • Grécko -Yamas
  • Holandsko – Proost
  • India – Chak Dey
  • Indonézia – Pro
  • Írsko – Sláinte
  • Izrael – La Chaim
  • Japonsko – Kanpai
  • Južná Afrika – Gesondheid
  • Kórea – Gun bae
  • Kostarika – Pura Vida
  • Maďarsko – Egészségedre
  • Mongolsko – Эрүүл мэндийн төлөө / Tulgatsgaaya
  • Nemecko – Prost / Zum wohl
  • Nórsko – Skål
  • Poľsko – Na zdrowie
  • Portugalsko – Saúde
  • Rusko – Nazdarovje
  • Slovinsko – Na zdravje
  • Srbsko – Živeli
  • Srí Lanka – Seiradewa
  • Španielsky – Salut
  • Švédsko – Skål
  • Taliansko – Chin chin / Salute
  • Thajsko – Chok dee
  • Turecko – Şerefe

Cholesterol

je látka podobná tuku, ktorá je potrebná pre náš organizmus. V ľudskom tele pôsobí ako základný stavebný blok buniek, hormónov a žlče a nachádza sa vo všetkých bunkách ľudského tela.

Jeho funkciou je vytvoriť membránu (ochranný plášť) buniek.

Tvorí sa v pečeni a prijíma sa aj jedlom. Najvyššia koncentrácia cholesterolu je v mozgu, podkožnom tuku, nadobličkách a slezine.

Denný príjem cholesterolu v potravinách by nemal byť vyšší ako 300 mg. Pri nadbytku sa nadbytočné množstvo ukladá v stenách krvných ciev a jeho zvýšená hodnota sa nejako neprejavuje, takže človek o tom roky nemusí vedieť, že ho má nadbytok.

Je rozdelený na „dobrý“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol. HDL cholesterol s vysokou hustotou lipoproteínu zabezpečuje prenos cholesterolu z krvi do pečene a chráni cievy pred usadzovaním.

LDL cholesterol s nízkou hustotou lipoproteínov spôsobuje, že sa usadzuje na stenách krvných ciev, ktoré následne strácajú svoju elasticitu a znižujú aj svoju priepustnosť.

Osoba je vystavená riziku vzniku kardiovaskulárnych ochorení (ateroskleróza). Zvýšený HDL cholesterol je preto žiadúci – mal by predstavovať aspoň 20% celkového cholesterolu.

Váš

Laco

Ladislav Fabian – Vedomý muž

Komentáre